QR Code (Karekod) Nedir?
Bir karekod, bir verinin kodlanmış bir biçimde görsel olarak temsil edilmesini sağlayan bir görseldir. Karekodlar, birçok farklı amaç için kullanılabilir, ancak en yaygın kullanım alanlarından bazıları ürünlerin barkodları, otomatik teslimat sistemleri ve mobil ödeme sistemleridir.
Karekodlar, veriyi kodlamak için bir algoritma kullanırlar ve bu algoritmayı kullanarak veriyi karekod olarak görselleştirirler. Karekodlar, birçok farklı veri türünü içerebilir ve bunlar genellikle küçük boyutlarda olurlar, bu nedenle kolayca taşınabilirler. Karekodlar, genellikle okuyucular tarafından taranarak verileri okunabilir hale getirilir ve bu sayede verilerin hızlı bir şekilde işlenmesine yardımcı olurlar.
Karekod Nedir ve Nasıl Oluşturulur?
Bir karekod, kare veya dikdörtgen modüller içeren siyah-beyaz hücre dizilerinden oluşan bir 2D barkod türüdür. Kodlanan verinin uzunluğu, matristeki hücre sayısına bağlıdır. Karekod, birkaç bayttan 1556 bayta, alfanümerik olarak 2335 karaktere kadar bilgi içerebilir.
Standart barkodlar en fazla 20 hane bilgi tutabilir. Karekod, standart barkodlardan düzinelerce hatta yüzlerce kez daha fazla bilgiye sahiptir.
Tek bir karekod, bilgileri yatay ve dikey olarak taşır ve bunu standart barkodun onda birini alarak yapar. Her karekod, 2 köşedeki farklı siyah ve beyaz hücrelerin kombinasyonlarından ve bir köşedeki L-şekilli yerleştirme deseninden oluşan bir zamanlama düzenine sahiptir. Yer belirleme deseni kodu bulmak ve işlemek için kullanılırken, zamanlama deseni sembolde kodlanan sütun ve satır sayısını belirtir.
Karekod genellikle küçük maddeleri işaretlemek için kullanılır, çünkü 2-3 mm² alan 50 karaktere kadar bilgi saklayabilir ve kod sadece% 20 kontrast oranında okunur.
Karekodnin ilaç kutularında tercih edilmesinin nedeni barkod okuyucu ile okunabilmeleri ve ürünlerin hızlı bir şekilde takip edilebilmeleridir.
Online Karakod oluşturma sitesi
Neden Karekod?
Karekod, bilgileri çok küçük alanlarda saklayabilir. QR kodunun en küçük boyutları 21 × 21 modüller olsa da, bu boyut Karekodda 10 × 10 modüllere kadar düşer.
Veri matris kodlarının her bir versiyonundaki hata düzeltme oranı (yaklaşık% 33), QR kodlarının hata düzeltme oranlarından daha yüksektir.
Güvenilirliğin gerekli olduğu en çok tercih edilen veri kodu türüdür.
Karekod ve avantajları
- Daha yüksek veri yoğunluğu, daha az yer kapladıkları anlamına gelir
- % 30’a kadar daha yüksek hata toleransına sahiptirler
- Yeterli tarama okunabilirliği için çok daha düşük bir kontrast yeterlidir
- Herhangi bir pozisyonda okunabilirler (0-360 °)
- Karekodlar, verilerin hızlı bir şekilde okunabilir ve işlenebilir olmasını sağlar.
- Karekodların küçük boyutları sayesinde kolayca taşınabilirler.
- Karekodlar, çok farklı amaçlar için kullanılabilirler.
- Karekodlar, verilerin güvenli bir şekilde saklanabilmesini sağlar.
- Karekodlar, verilerin doğruluğunu sağlar.
- Karekodlar, verilerin hızlı bir şekilde işlenmesine yardımcı olur.
- Karekodlar, veri girişinde hata oranlarını düşürür.
- Karekodlar, verilerin doğru bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.
- Karekodlar, işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
- Karekodlar, çok sayıda veriyi depolama imkanı sunar.
Bu, birkaç milimetre kadar küçük bir alanda çok sayıda karakteri kodlama kabiliyetine sahip olduğundan, Karekodları diğer barkodlardan daha az yer kaplar. Sonuç olarak, çok küçük ürünlerde ve yuvarlak yüzeylerde markalama için özellikle uygundurlar. Boyutları temelde yalnızca kullanılan yazıcı ile sınırlıdır. Çok küçük ve gizli olan Karekodlar, tüketicilerin dikkatini bile çekmeyecek. Boyutları küçük olduğunda, bunlar gibi sarf malzemelerinin tasarrufunda olumlu yan etkisi vardır.
Bir diğer büyük avantaj: Karekod, otomatik hata düzeltme için entegre bir yönteme sahiptir. Yüzeyin % 30’una kadar yok edilse bile, güçlü algoritmalar kod çözmenin başarılı olmasını sağlar!
Karekod okunabilirlik açısından çok daha kolaydır: Doğrusal barkodların tarayıcı için en az % 80 yüksek kontrastlı olması gerekirken, yalnızca% 20’lik bir kontrast yeterli olabilir. Bu, örneğin, genel olarak barkod hatalarının kaynağı olabilecek renklerle daha fazla tasarım özgürlüğü anlamına gelir.